Sofia.pm

Perl mongers in Sofia, Bulgaria

YAPC::EU 2011

YAPC::EU, най-голямото Perl събитие на стария континент, през следващата година ще се проведе за първи път в източна Европа. Домакин ще бъде Рига, Латвия, а организатор е Moscow.pm в лицето на Андрей Шитов, когото познаваме като един от основните виновници за двата български уъркшопа в София през 2009 и 2010 г. Поздравления за спечеленото домакинство и с нетърпение очакваме срещата в прибалтийската столица.

YAPC::EU 2011

Повече детайли за конференцията можете да намерите на официалния сайт на YAPC::EU 2011.

Излезе Rakudo Star, първата официална дистрибуция на Perl 6

Излезе Rakudo Star, първата официална дистрибуция на Perl 6. Тя съдържа виртуалната машина Parrot, компилатора Rakudo, набор от модули и книга за Perl 6. Rakudo Star е предназначена за ентусиасти, които са нетърпеливи да експериментират с новия Perl 6.

Някои от интересните функционалности в Rakudo Star са:

  • новите граматики и правила (регулярни изрази) на Perl 6
  • богати функции за деклариране на типове на променливите
  • сигнатури на функции с поддръжка на типове и под-типове
  • претоварени функции и методи
  • метаоператори
  • обектно-ориентирано програмиране с роли и класове
  • интроспекция
  • много добра поддръжка за функционално програмиране

Perl 6 от Rakudo Star е бавен, има още бъгове и липсващи функционалности (като например pack/unpack, нишки, макроси и др.) но въпреки това е чудесен начин да се запознаете с възможностите на Perl 6. За повече информация: www.rakudo.org и www.parrot.org.

Rakudo Star може да бъде изтеглен от тук (сорс или инсталационен файл за Win32).

Sofia.pm - Възраждане

След продължително прекъсване се възражда групата на perl юзъри в София, или Sofia Perl Mongers. Това се случва по време в отговор на бързото развитие на езика Perl през последните години и предстоящото излизане на новия Perl 6. Инициативата за подновяването на групата дойде по време на втория perl уъркшоп през м. януари 2010 г и вече са факт обновеният уеб сайт и функциониращият отново мейлинг лист.

Основният метод за комуникация на групата е мейлинг листа, повече информация за който можете да откриете тук. Там ще се обсъжда провеждането на нови мероприятия и срещи. Всички интересуващи се са добре дошли да се абонират.